- Statistikinfo
- Klassificeringar
- Produkt (CPA)
- Px-kodlista produktklassificerings CPA (2015)
Px-kodlista produktklassificerings CPA (2015)
Första giltighetsdag:
Px-koderna används för presentation av statistiska uppgifter i tabellform. De bygger i allmänhet på standardklassificeringar. Koderna har kompletterats med enhetliga summaklasser och okända klasser samt med egna summaklasser eller kombinationsklasser som statistikgrenarna använder i sina tabeller.
Rättslig grund:
(EU) n:o 1209/2014, 29.10.2014
PxPro-produktklassificeringskodlistan CPA (2015) för användning i px tabeller.
CPA (European Classification of Products by Activity) är avsedd att användas i statistik om produktion, konsumtion, utrikeshandel och trafik inom Europeiska unionens område. En förordning som förbinder EU:s medlemsländer har givits om klassifikationen (Kommissionens förordning (EC) Nr 1209/2014).
CPA-klassificeringen har sex hierarkiska nivåer och en mellannivå. Av nivåerna är de fyra första och mellannivån enhetliga med NACE Rev. 2. CPA-klassifikationen följer även i hög grad FN:s internationella produktklassifikation CPC (Central Product Classification).
Alla de nämnda klassificeringarna finns på webbplatsen för Eurostats klassificeringsserver (RAMON):
http://ec.europa.eu/eurostat/ramon/nomenclatures/index.cfm?TargetUrl=LST_NOM&StrLanguageCode=EN&IntFamilyCode=&TxtSearch=&IntCurrentPage=1
CPA är Europeiska unionens näringsgrensorienterade klassifikation för varor och tjänster. CPA omfattar alla varor och tjänster som var och en hänför sig till en av branscherna i EU:s näringsgrensindelning NACE.
Andra internationella produktklassificeringsstandarder:
Ordlistan CPV (Common Procurement Vocabulary) för EU:s offentliga upphandlingar är en utvidgning av CPA. CPV-klassificeringen är enhetlig med CPA ända in till den sexsiffriga nivån och preciserar CPA fram till en åttasiffrig nivå. CPV vill hjälpa företag hitta intressanta upphandlingsanmälningar genom att standardisera de koder som upphandlingsmyndigheter och erbjudare samt EU:s publikationsbyrå som publicerar upphandlingsanmälningarna använder.
Utöver CPA och CPV har produktförteckningen PRODCOM (Production Communautaire) färdigställts inom EU och förenhetligats med NACE Rev. 2. PRODCOM är avsett för produktionens statistikföring och omfattar endast varor och en del av branscherna. Statistikcentralens enhet för industrins strukturer har använt PRODCOM i stället för HS-nomenklaturen från statistikåret 1997.
Hs-nomenklaturen är en ämnesorienterad nomenklatur för varor som kan förflyttas (Harmonized Commodity Description and Coding System) och har skapats i tullsamarbetsrådet. World Customs Organization ansvarar för klassificeringen.
Tulltariffnomenklaturen som används i statistikföringen över utrikeshandeln är Europeiska gemenskapens kombinerade varunomenklatur CN (Combined Nomenclature). CN-nomenklaturen har enhetliggjorts till HS:s sexsiffriga nivå men är mer detaljerad än HS.
Finlands utrikeshandelsstatistik täcker både inrikes- och utrikeshandeln och görs upp med den åttasiffriga CN-klassificeringen, men i tullanmälningarna om handeln med tredje länder används den ännu mer detaljerade TARIC-nomenklaturen med tio siffror. Tulltariffnomenklaturen upprätthålls av Tullstyrelsen.
Ett annat centralt klassificeringssystem för varuhandeln är den marknadsorienterade varunomenklaturen SITC för utrikeshandeln. Ifråga om Finlands utrikeshandel och publiceras även årsstatistik enligt SITC-klassificeringen över den totala handeln och handeln per land. SITC är som mest detaljerad femsiffrig och omfattar dryga 3 000 titlar.
Användningen av statistik enligt SITC-nomenklaturen är på sin plats då man vill få en god allmän bild av hela utrikeshandeln eller handeln med ett visst land. En klassificering enligt den tillverkande näringsgrenen och varornas användningsändamål passar för makroekonomisk granskning.
Sök klass
Om du vill söka en viss klass ska du ange ett sökord eller en kod och välja bland de givna förslagen. Efter sökningen kan du avgränsa resultaten med klassens namn, kod och beskrivning samt sökord. Avgränsningen uppdaterar automatiskt sökresultaten.