- Statistikinfo
- Klassificeringar
- Välfärdsområde
- Välfärdsområdena samt Helsingfors stad och Åland 2025
Välfärdsområdena samt Helsingfors stad och Åland 2025
Första giltighetsdag:
Välfärdsområdet är ett offentligrättsligt samfund som är fristående från kommunerna och staten och som inom sitt område ansvarar för ordnandet av befolkningens social- och hälsovård samt räddningsväsendet.
Rättslig grund:
Laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta, 616/2021
Syftet med regionindelningarna i statistiken är att beskriva regionala variationer av fenomenen och regionstrukturen. Med hjälp av indelningen kan man beskriva bland annat välfärdsområdenas struktur och hur social- och hälsovården samt räddningsväsendet har ordnats i olika områden.
Om inrättandet av välfärdsområden föreskrevs genom en lag som trädde i kraft 1.7.2021. Syftet med lagen är att främja och upprätthålla befolkningens hälsa och välfärd. För beredningen av regionernas verksamhet svarar temporära beredningsorgan tills välfärdsområdesfullmäktige har valts för varje välfärdsområde i välfärdsområdesvalet i januari 2022. Välfärdsområdena har till uppgift att ordna social- och hälsovårdens samt räddningsväsendets tjänster inom sitt område. Uppgifterna överförs från kommunerna och sjukvårdsdistrikten till välfärdsområdena 1.1.2023.
Statistikcentralen har berett indelningen i samarbete med Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
Indelningen i välfärdsområden består av 21 välfärdsområden samt Helsingfors stad och Åland. Helsingfors stad och Åland bildar inga egna välfärdsområden, men är med i indelningen för den geografiska täckningens skull. Helsingfors stad och Åland sörjer för ordnandet av social- och hälsovården samt räddningsväsendet inom sina områden.
Inga förändringar 1.1.2025
Inga förändringar 1.1.2024
Inga förändringar 1.1.2023
Inga förändringar 1.1.2022
Välfärdsområdesindelningen är en indelning som tagits fram för nationella behov.
Sök klass
Om du vill söka en viss klass ska du ange ett sökord eller en kod och välja bland de givna förslagen. Efter sökningen kan du avgränsa resultaten med klassens namn, kod och beskrivning samt sökord. Avgränsningen uppdaterar automatiskt sökresultaten.