Julkaistu: 11.8.2021

Vuokrailmoitusten määrä kasvoi ja myynti-ilmoitusten määrä pieneni viime vuoteen nähden kesäkuussa

Oikotien ilmoitusaineistoon perustuvan kokeellisen tilaston mukaan asuntojen myynti-ilmoitusten määrä verkkopalvelussa oli kesäkuussa noin 11 prosenttia pienempi kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Kuvio 1. Myynti-ilmoitusten määrät koko maassa 2019 - 2021Q2

Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen myynti-ilmoituksia oli verkkopalvelussa kesäkuussa 5 prosenttia ja omakotitalojen myynti-ilmoituksia 20 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Uusien kerros- ja rivitaloasuntojen myynti-ilmoituksia oli 12 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Vuoden 2021 toisella neljänneksellä myynti-ilmoitusten kokonaismäärät ovat nousseet suurista kaupungeista Vantaalla ja Oulussa vuoden takaiseen verrattuna.

Kuvio 2. Myynti-ilmoitusten määrät suurimmissa kaupungeissa 2019 - 2021Q2

Vanhojen asuntojen markkinointiajat lyhenivät suurissa kaupungeissa edellisvuodesta

Kokeellisen tilaston mukaan vanhan kerros- ja rivitaloasunnon keskimääräinen markkinointiaika oli kesäkuussa noin 28 päivää Helsingissä ja Espoossa. Tampereella markkinointiaika oli 37 päivää, Turussa ja Vantaalla keskimäärin noin 45 päivää ja Oulussa 62 päivää. Suurista kaupungeista vanhojen asuntojen markkinointiajat lyhenivät viime vuodesta eniten Espoossa, 44 prosenttia. Helsingissä markkinointiajat lyhenivät 30 prosenttia ja Tampereella 26 prosenttia.

Maakunnista ja maakuntakeskuksista keskimääräiset markkinointiajat olivat kesäkuussa pisimmät Etelä-Pohjanmaalla, Etelä-Savossa ja Porissa. Markkinointiajat olivat lyhyimmät Helsingissä, Espoossa ja Tampereella ja maakunnista Uudellamaalla. Markkinointiajat on laskettu tilastokuukauden aikana poistuneista asuntoilmoituksista.

Kuvio 3. Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen markkinointiajat myynti-ilmoituksissa, päivää, kesäkuu 2021

Yli vuoden ajan myynnissä olleiden vanhojen osakeasuntojen osuus myynnissä olevista asunnoista oli kesäkuussa suurin Kotkassa (23 %). Toiseksi suurin osuus oli Raumalla (21 %). Maakunnista yli vuoden ajan myynnissä olleiden osuudet olivat suurimmat Satakunnassa, Kymenlaaksossa ja Etelä-Savossa. Pääkaupunkiseudulla osuus oli 2,1 prosenttia.

Vuokrailmoitusten määrä jatkoi kasvuaan pääkaupunkiseudulla ja Oulussa

Vuokra-asuntoja oli tarjolla verkkopalvelussa kesäkuussa 33 899, mikä on 9 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Vuoden 2021 toisella neljänneksellä vuokrailmoitusten määrät ovat kasvaneet muissa suurissa kaupungeissa paitsi Tampereella ja Turussa verrattuna vuoden takaiseen.

Kuvio 4. Vuokrailmoitusten määrät kerrostaloasunnoissa suurimmissa kaupungeissa 2019 – 2021Q2

Kesäkuussa vuokra-asuntojen markkinointiajat olivat lyhyimmät Tampereella, Vaasassa ja Turussa. Markkinointiajat olivat pisimmät Jyväskylässä, Porissa ja Mikkelissä.

Kuvio 5. Kerrostaloasuntojen markkinointiajat vuokrailmoituksissa, päivää, kesäkuu 2021

Tiedot perustuvat Oikotien verkkopalvelun myynti- ja vuokrailmoituksiin. Tietojen laskennassa mukana ovat sekä kiinteistönvälittäjien että yksityisten ilmoittajien tiedot. Markkinointiaikojen vertailuun on valittu tiedotteessa ne alueet, joilla on ollut yli 100 poistunutta ilmoitusta tarkastelukuukauden aikana.

Lisätietoja: yliaktuaari Elina Vuorio, yliaktuaari Elina Peltoniemi
Osastopäällikkö: Hannele Orjala

Taulukot